Pazar

BİROL GÜVEN: "SEYİRCİ YARIŞMALARDAN DA SIKILACAK DRAMALARA DÖNECEK"

"TV seyircisi sadık değildir"
Birol Güven (Senaryo yazarı)
Bir dönem pop müzik yıldızları için yapılan eleştiri şimdilerde ekranlardaki dizi enflasyonu nedeniyle yapılıyor. Bu tartışmanın neden sadece diziler için yapıldığını anlamış değilim. Örneğin, "Her gün yeni bir yoğurt markası çıkıyor. Tüketici hangisini alacağını şaşırıyor" diye bir tartışma yapılmıyor. Her gün yenisi çıksın, tüketici de kendine göre en iyiyi seçsin. Bunun neresi kötü?
Seyirci sıkılıp dramalara dönecek
Hiçbir senaryo gerçekten daha ilginç olamaz. Reality show'ların dizilere oranla maliyetleri daha düşük. Daha çok izleniyor çünkü onlar gerçek. Bizler yaptığımız dramalarda hep gerçeği yakalamaya çalışıyoruz. Oyuncumuz inandırıcı oynasın, senaryomuz, dekorumuz inandırıcı olsun diye uğraşıyoruz. Oysa reality show'lar gerçeğin ta kendisi. Ama bu bir trend ve trend olan her şeyin sonu vardır. Bu tür programların sayısı ne kadar artarsa, ömürleri de o kadar kısalacaktır. "Popstar" ve benzerlerinde bunu yaşadık. Her kanal bir tane yaptı ve trend sona erdi. Bir süre sonra izleyici yeni yarışmalardan da sıkılacak ve tekrar dramalara dönecek. Çünkü TV seyircisi sadık değildir. Beğenileri sık sık değişir.
İyiler bile kalıcı olmuyor
Reality show'larla ya da yarışmalarla "TV şöhreti"ni tadanlar aynı hızla unutulmaya mahkumdur. Geçicilik televizyonun doğasında var. Toplumumuzun hafızası da çok iyi değildir. Toplumsal olaylar bile en fazla 22 gün içinde unutulur. Gözden ırak olan gönülden de ırak olur. Televizyonla iş yapan herkes şunu kabullenmeli: Televizyonlar doğruyla değil, gerçekle iş yapar. Burada hiçbir şey kalıcı değildir. İyiler bile kalıcı değildir.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

BİROL BEY!
KİGEMDE SİNEMAYA BAŞLAMA ÖYKÜNÜZÜ OKUDUM.BU ALANA YENİ BAŞLAYANLARI ANCAK SİZ ANLARSINIZ.BENİM ÖYKÜM BİR DRAMA.BAŞKA ŞEKİLDE SİZE ULAŞAMIYORUM.LÜTFEN BANA ULAŞIR MISINIZ?BU ALANDAN BİRİ DEĞİLİM.TAŞRADAYIM.HEMŞİREYİM.GERÇEK YAŞAM ÖYKÜSÜNDEN UYARLANMIŞ BİR ÖYKÜ.SEVGİLERİMLE..
nursen1968@yahoo.com.