Çarşamba

BELEDİYELER SİNEMACILARIN PARASINI "GASP"EDİYOR!

Sinema sektöründe kullanılmak üzere sinema biletlerinden kesilen gelirler, tahsilatı yapan belediyelerden geri dönmüyor. Belediyeler, 2002 ve 2003 yılında sinema biletlerinden kestikleri 8,5 trilyon lirayı Kültür ve Turizm Bakanlığı'na ödemiyor. Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürü Abdurrahman Çelik, sinema işletmecilerinin sattıkları biletlerin yüzde 10'unu ''rüsum geliri'' olarak belediyelere yatırdıklarını, belediyelerin de kanun gereği bu gelirlerin yüzde 75'ini sinema sektörüne harcanmak üzere Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğü'ne aktarmaları gerektiğini söyledi.


Belediyelerin yüzde 95'inin son iki yıldır rüsum gelirlerini yatırmadığını kaydeden Çelik, ''Belediyelerden 2002 yılı için 3 trilyon, 2003 yılı için 5,5 trilyon lira olmak üzere toplam 8,5 trilyon lira alacağımız var'' dedi.
Türk sinemasının daha iyi desteklenebilmesi için sinema üzerinden elde edilen gelirlerin bir kısmının yine sinemaya aktarılması gerektiğini ifade eden Çelik, ''Bu paralar sinemaya geri dönse bu yıl en az 40 film yaparız'' diye konuştu.

Çelik, yerel yönetimlerin bu tutumlarıyla sinemanın önünü kestiklerini kaydederek, ''Yılda ortalama 7,5-8 trilyon lira sinema sektörüne dönecek para var. Bu paralar doğru dürüst geri dönse başka desteğe de gerek yok. Biz bu paralarla sinema projelerine çok ciddi destekler vererek, Türk sinemasının gelişimine katkıda bulunabiliriz''dedi.

Yasal düzenlemeye göre, belediyelerin, sinema biletlerinden kestikleri yüzde 10'luk verginin yüzde 75'ini, yine Türk sineması içinkullanılmak üzere Kültür Bakanlığı'nca açtırılan bir hesaba yatırmaları gerekiyor. Söz konusu gelir, film projeleri, sinema festivalleri, Türkiye'nin tanıtım projeleri ile sinema ve müzik sanatçılarının desteklenmesi için kullanılıyor.
(Anadolu Ajansı)
***
Geçenlerde Sabah Köşe yazarı, senarist ve Sen-der üyesi Ömer Lütfi Mete aynı konuyu yazmıştı.
Mete'nin yazısından öğrendiğimize göre, sadece Beyoğlu ve Şişli Belediyeleri sözkonusu paraları sinemaya aktarıyor.
(senarist.tk)

Hiç yorum yok: