Salı

BELGESEL YÖNETMENİ SÜHA ARIN HAYATINI KAYBETTİ


Türk belgesel sineması, büyük ustası Süha Arın'ı kaybetti. 9 Ocak'ta kalp yetmezliği tanısıyla İstanbul Haseki Kardiyoloji Enstitüsü'nde
tedavi görmeye başlayan Arın, önceki gün geceyarısına doğru vefat etti.
Özellikle 1977'de yapımı 'Safranbolu'da Zaman' ve 1980 sonrası çektiği 'Dünya Durdukça- Mimar Sinan', 'Hüseyin Anka ile Mimar Sinan'ı Yorumlamak' ve 'Mimar Sinan'ın Anıları' belgeselleri hem kendisinin hem de Safranbolu ve Mimar Sinan'ın yurtdışında da geniş kitleler tarafından tanınmasını sağladı. Sinan üzerine çektiği üç belgesel Avrupa ve Amerika'daki çeşitli üniversitelerde defalarca gösterildi ve birçok ödüle değer görüldü.
Bu coğrafyanın belgesel sinemacılar için çok zengin olduğunu düşünen Arın, çektiği yaklaşık 30 filmle bunu ispatlamaya çalıştı. 'Hattilerden Hititlere', 'Midas'ın Dünyası', 'Urartu'nun İki Mevsimi', 'Likya'nın Sönmeyen Ateşi' filmlerinde Anadolu coğrafyasında hüküm süren ilkçağ uygarlıklarını anlattı. 'Ayasofya', 'Topkapı Sarayı', 'Altın Kent İstanbul' (Hakan Aytekin'le birlikte) ise İstanbul'un görkemli geçmişine ışık tuttu.


Belgesele ömrünü adadı
Belgesel yönetmenliğinin yanı sıra çeşitli üniversitelerde dersler de veren Süha Arın 1942 yılında Balıkesir'de dünyaya gelmişti. Amerika'da sinema eğitimi alan Süha Arın, çektiği belgesellerle Anadolu insanının makûs talihi ve bu coğrafyanın kültürel zenginliğini anlatıp durdu. Belgesel sinemaya ömrünü adayan Süha Arın, hâlâ defalarca izlenmeyi hak eden filmleriyle birçok ödüle değer görülmüştü. 'Safranbolu'da Zaman', 'Kula'da Üç Gün', 'Tahtacı Fatma' filmleri kendisine üç Altın Portakal kazandırmıştı. 'Tahtacı Fatma', ayrıca 3. Uluslararası Balkan Film Festivali'nde En İyi Film seçilmişti. 'Dünya Durdukça-Mimar Sinan' belgeseli ise Bordeaux Uluslararası Şehir Planlaması ve Mimari Filmler Yarışması'nda Avrupa Konseyi Özel Ödülü'ne değer görüldü.
Yönetmen Süha Arın'ın cenazesi, yarın Teşvikiye Camisi'nde kılınacak cenaze namazının ardından Aşiyan Mezarlığı'nda toprağa verilecek.
(Radikal)

Hiç yorum yok: