Pazartesi

İŞÇİ FİLMLERİ FESTİVALİ BAŞLIYOR


Festival 1 - 7 Mayıs tarihleri arasında; İstanbul, Ankara ve İzmir’de eş zamanlı olarak gerçekleştirilecek. Bu tarihlerden sonraysa Adana’dan Artvin’e, Bursa’dan Eskişehir’e kent kent süren ve bütün yıla yayılan uzun bir yolculuğu çıkacak.

1. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali geçtiğimiz yıl Halkevleri, sendika.org ve Disk’e bağlı Basın-İş ile Sine-Sen tarafından düzenlenmişti. Bu yıl Türk–İş’e bağlı Hava-İş ve Petrol-İş ile Disk’e bağlı Birleşik Metal-İş sendikaları da düzenleyici kurumlar arasına katıldı.
Festivalin amacı dünyayı sosyal, bireysel ve çevresel özellikleriyle yaşanabilir olmaktan çıkaran neo - liberalizm karşıtı deneyimleri paylaşmak; yaşadığımız dünyanın dününe, bugününe ve geleceğine emek cephesinden bakmak; işçilerin yurt içinde ve yurt dışında kendi sınıfı ile iletişim kurmasını sağlamak için sinemanın çevirmenliğinden yararlanmak olarak özetlenebilir.
1 Mayıs’ta Taksim Kazancı Yokuşu’na karanfil bırakılmasıyla başlayacak festivalin açılış gecesi 2 Mayıs’ta Beyoğlu Emek Sineması’nda yapılacak. Timur Selçuk’un bir konser vereceği, çeşitli performansların ve plaket töreninin yer alacağı geceye Meksika ve Hindistan’dan konuk yönetmenler de katılacak.
Geçen yılki açılış gecesi uzun zaman hafızalardan silinmemiş, özellikle Vedat Türkali, Yavuz Özkan ve Çetin Uygur’un konuşmaları, emek mücadelesine sinemanın yaptığı katkının önemini ve etkisini ortaya koymuştu.
Dördü yabancı kurmaca, beşi yerli kurmaca, 23’ü yabancı belgesel, 8’i yerli belgesel olmak üzere 40 filmin yer aldığı festivalde, bu yıl da çok sayıda sinema klasiği ve yeni yapım izlenebilecek. Böylece Almanya’dan Rusya’ya, İtalya’dan Arjantin’e; Çin’den Irak’a dek birçok ülke ve bölgede olup bitenleri medyanın süzgecinden geçmeden öğrenmek mümkün olabilecek.
Film gösterimleri İstanbul’da Fransız Kültür Merkezi, İtalyan Kültür Merkezi, Yeşilçam Sineması, Halkevi Sinema Salonu, Petrol-İş Konferans Salonu, Hava-İş Konferans Salonu, Birleşik Metal-İş Konferans Salonu’nda; Ankara’da Ankara Sanat Tiyatrosu ve Ekin Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilecek. İzmir’deki gösterim salonları ise önümüzdeki günlerde belli olacak. Festivalde bazı filmler sunumlu gösterilecek, yerli ve yabancı konuklarla söyleşiler düzenlenecek. Bu yıl ayrıca festivalin geniş emekçi kesimlerle daha fazla buluşması amacıyla, sendika şubelerinde ve Halkevleri tarafından yoksul mahallelerde özel gösterimler yapacak. Fotoğraf Sanatçısı Tolga Sezgin'in "Göçmen İşçiler" konulu fotoğraf sergisi Fransız Kültür ya da İtalyan Kültür Merkezi'nde sergilenecek

Hiç yorum yok: