Pazar

SAVAŞ AY, BÜLENT ORAN'I YAZDI

Masalcı Amca öldü!..

Bülent Oran'ı, yani masalcı amcamızı kaybettik başmız sağ olsun. Her evde, her ailede, yaş 20'yi aşmış her bireyde onun izleri, masallarından kalan neleri neleri var. Çünkü 1000'in üzerinde (yazıyla Bin) senaryo yazdı ve filme çekildi bunlar. Kuşaklar onun replikleri, anlatımlarıyla filmleşen masalları dinledi beyaz perdeden.
Önce Pertevniyal Lisesi ardından Hukuk Fakültesi'nde öğrenim görürken bir yandan bez fabrikasında işçilik yapıyordu Bülent Oran.

Sağ sol meselesi
Bir gün usta sinemacı Talat Artemel "Senaryo yaz haydi. Çünkü Türkçe'n de iyi, yazı kabiliyetin de" dedi. Şaşrdı ve; "O da nesi? Nasıl yazılır ki senaryo dediğin" diye sordu. Yanıt şöyle geldi; "Bak bu beyaz kağıdın ortasına hayali bir çizgi çek. Soluna hareketleri yaz sağına konuşmaları." İşte o günden başlayarak yüz binlerce satırı kağıtların soluna ve sağına serpiştirdi Bülent Oran. Kendisi ise o kağıdın tam ortasında, yaşamın ta orta yerinde durup başka hiçbir yere savrulup kaymayarak iz bıraktı ardında. Güle güle Masalcı Amca. Ellerinden son kez öpüyoruz...

Hiç yorum yok: