Çarşamba

"DİZİLER REYTİNG YAPIYOR, YAZARLARI ÜN KAZANIYOR"

Diziler reyting yapıyor yazarları ün kazanıyor

Yazdıkları her dizi tutuyor, reyting rekorları kırıyor. Yapımcı ve TV yöneticileri onların peşinden koşuyor. Her hafta trilyonluk reklam gelirlerini kalemlerinin ucundan akıtan sihirbazlar yani senaristler, dizilerin gizli ama en değerli kahramanları olarak isimlerini duyuruyor.

Televizyonların yeni yayın dönemi başlıyor. Ve kanalların hepsi birbirinden kaliteli dizi filmlerle seyirciyi çekmeye çalışıyor. Ne yazık ki, yayını başlayan her dizi tutmuyor diğer bir deyimle reyting alamadığı için ömrü kısa oluyor. Ya tutan diziler... İşte onlar herkese kazandırıyor. Oyuncular, yönetmen ya da yapımcı bir yana öykü iyi olunca, senaryo da iyi yazılmışsa zaten dizinin ömrü uzadıkça uzuyor. Bu yüzden yazdıkları reyting getiren senaristler, şu aralar televizyon dünyasının en gözde isimleri. Çünkü günün reyting birincisi olan diziler sayesinde televizyon kanalları 2 ile 5 trilyon lira arasında reklam geliri elde ediyor. Bu arada tutan bir dizinin senaristi ne kazanıyor diye soracak olursanız, onlar da bölüm başına 2 milyar ile 25 milyar arasında ücret alıyor. İşte kaleminden reyting akan senaristler...

MERAL OKAY
Son zamanların en değerli senaristlerinden. Daha çok 'İkinci Bahar'daki kasap rolüyle tanındı ama daha öncesinden işin mutfağında hep yer almış biri. Senaryosunu yazdığı 'Asmalı Konak', televizyon tarihinin belki de en sevilen ve en çok konuşulan dizisi olmuştu. Şimdi 'İstanbul Şahidimdir'le benzer bir başarı yakalamanın peşinde. Kaleminin sırrı, aynı dizide şehirli, köylü, entelektüel ve aşiret geleneğini buluşturması.

NURAN DEVRES
O, bilinen en başarılı 'entrika' yazan senaristlerinden birisi. Bir yapımcı eğer entrika ve macera kokan dizi çekmek isterse ilk onun kapısını çalıyor. Biraz kaprisli olduğu konuşulsa da, el üstünde tutuluyor. Televizyon tarihinin unutulmaz dizilerinin altında onun imzası var; örneğin geçen sezon gün birinciliğini kimseye bırakmayan 'Melekler Adası'... 'Marziye', 'Kara Melek', ve 'Gelin' de bilinen dizilerinden bazıları. Onun sırrı Bizansa'tan miras kalan hepimizin içindeki entrika duygusunu yakalaması.

MAHİNUR ERGUN
Ünlü senarist ve öykü yazarı Mahinur Ergun; 'Çatısız Kadınlar', 'Şaşı Felek Çıkmazı' ve 'Kampüsistan'a imza attı. Şimdi de Özcan Deniz'in oynadığı 'Haziran Gecesi'nin senaryosunu yazıyor. Ayrıca 'Asmalı Konak'ın da öykü yazarıydı.

RACİ ŞAŞMAZ
Adını, bir bölümüyle 4 milyon dolar reklam getiren dizi 'Kurtlar Vadisi'nin senaryo yazarı olarak duyuran Raci Şaşmaz, aynı zamanda 'Ekmek Teknesi' ve 'Deli Yürek Bumerang Cehennemi'nin de yazarı. Şiddete komediyi, komediye hüznü katarak izleyiciyi yakalayan bir kalem.

GAYE BORALIOĞLU
'Bir İstanbul Masalı'nın senaryo yazarı. Portföyünde 'Zerda', 'Eylül Fırtınası', 'Üzgünüm Leyla' gibi çok başarılı işler de bulunuyor. En başarılı yanı, aşkı ve ikili duygusal diyalogları çok iyi yansıtması.

BİROL GÜVEN
Yeni neslin yazarı olan Birol Güven, izleyicinin neye güldüğünü çözmeyi başardığını söylüyor. 'Ayrılsak da Beraberiz, 'En Son Babalar Duyar' ve 'Çocuklar Duymasın' onu yeterince tanıttı.



Özel televizyonlarda reyting getiren ilk dizi

O, özel televizyonların ilk kitlesel dizisi Şevket Altuğ'un başrolünü üstlendiği 'Süper Baba'nın senaryo yazarı... Sulhi Dölek, 'İkinci Bahar'ın ve televizyonların en çok yayınlanan dizisi olan 'Bizimkiler' dizisinin de yazarı. Dölek, toplumun en kuytuda kalmış kişilerini çıkarıp kahramanlaştıran bir senarist olarak öne çıkıyor.
***
BAŞLIK VE HABER SABAH/GÜNAYDIN GAZETESİNDEN AYNEN ALINMIŞTIR
"
***
SENARİST.TK NOTLARI
1.Haber"in internet versiyonunda yazanın adı unutulmuş. Senaryo yazarlarına vefa gösteren bu gazeteci arkadaşın ismini biz ekleyelim: Bülent İpek...
2. Meral Okay ve Mahinur Ergun konusunda kafalar karışmış. Durum yazılanın tam tersi. Meral Okay öykü, Mahinur Ergun senaryo yazarı. En azından jeneriklerde öyle yazıyordu. Ayrıca Mahinur Ergun iyi bir yönetmen olarak da adını duyurdu.
3.Sulhi Dölek usta bir senarist olduğu kadar usta bir edebiyatçı. Fakat bilindiği kadarıyla Bizimkiler'in senaryo yazarı Umur Bugay idi...Yine jeneriklerde yazanı söylüyoruz. Sulhi Dölek Usta'nın da Bizimkiler'e katkısı olmuş olabilir. Biz sadece jeneriklerde yazdığı gibi Umur Bugay'ın ismini anımsatmak istedik.
4. Ekleme,çıkarma, düzeltme yapmak isteyen okurlar, haberin altındaki yorum butonunu kullanabilir. Ayrıca senarist@hotmail.com.tr adresine eposta atabilir.

Hiç yorum yok: