Çarşamba

YENİ TARTIŞMA KIVILCIMI... ORHAN ASENA "BÖYLE ŞEYLER" YAZAR MIYDI YAZMAZ MIYDI?


Hürriyet'te Yalçın Bayer'in köşesinde yayınlanan bir okuyucu mektubunu aynen aktarıyoruz...
***
10 Nisan Cumartesi akşamı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Fatih Reşat Nuri Sahnesi’nde ‘Candan Can Koparmak’ oyununa gittim. Yazarı Orhan Asena, yönetmeni Mahmut Gökgöz. Akşamımı bana zehir ettiler!

Çerkez Ethem ve kardeşlerinin Milli Mücadele’deki -yazık ki- açık ihanetlerini adeta görmezden gelerek onları yüceltmeye kalkışan bir metinle karşılaştım. Tarihsel gerçekler tersyüz edilerek ve Atatürk’ü küçültme pahasına!

Ethem ve kardeşleri kendi aralarında ve adamlarıyla oyun boyunca sık sık Çerkezce konuştular. Basbayağı uzun cümlelerdi ve çevrilmedi! Mustafa Kemal’i (sözüm ona) oynayan Serdar Orçin başta olmak üzere tüm oyuncu kadrosu olabildiğince kötü oyunlar çıkardı.

Ulusal coşkudan iz taşımayan, sıkıcı 2.5 koca saat! Ve oyun meclis kürsüsünden ‘Canımızdan can koparmak zorunda kaldık’ diye adeta Ethem’den özür dileyen bir Mustafa Kemal’le noktalandı. Atatürkümüzün asla söylemediği bir sözle!

Dün, Sayın Tuncer Cücenoğlu’na söyledim. ‘Merhum Asena’yı iyi tanırım. O böyle şeyler yazmaz. Bir iş var bunda; araştıracağım’ dedi.

Evet, bir iş var bunda! Her şeyini bizden alan bir ödenekli tiyatroda, böyle bir kepazelik asla ve asla kabul edilemez.

Aziz Naci DOĞAN

Hiç yorum yok: