Pazar

SİNEMADA KADIN MODASI


Sinema dünyasının dev sanatçılarının kostümleri Ankara AnkaMall’da sergilenmeye başladı. Açılışına İtalyan Sineması’nın ünlü ismi Ornella Muti’nin de konuk olduğu "Fashionset Annamode: Sinemada Kadın Modasının 60 Yılı" adlı sergi 20 Mayıs’a kadar sürecek. Sergide 1900’lü yıllarda sinema tarihinin en etkileyici kadınlarının film setlerinde giydikleri kıyafetler görücüye çıkıyor.

İtalyan sinema ve tiyatrosunun en önemli dikimevlerinden biri olan Annamode Dikimevi tarafından tasarlanmış ve 1900’lü yıllarda sinema tarihinin en etkileyici kadınlarının film setlerindeki tercihleri olmuş kıyafetlerin orijinal halleriyle yer aldığı sergide, o dönem modasının tasvirleri, F. Pallottini’nin objektifinden fotoğraflar, defile albümleri ve set fotoğraflarından yönetmen notlarına kadar bilgiler de var.

Serginin küratörlüğü Roma Uygulamalı Sanatlar Kurumu’nun imzasını taşıyor. Etkinlik, İtalya Dışişleri Bakanlığı Kültürel Tanıtım ve İşbirliği Genel Müdürlüğü, Roma Belediyesi, İstanbul ve Ankara İtalyan Kültür Merkezleri ile AnkaMall’ın işbirliğiyle gerçekleştiriliyor.

KİMLERİN GİYSİLERİ VAR

Sinemanın önde gelen başyapıtlarının yaratılmasında önemli yer tutan kostümlerin yer aldığı sergide, Ingrid Bergman ile Liza Minelli’nin "A Matter of Time-Nina", Maria Schell’in "Le Notti Bianche", Scarlett Johansson ile Helen Hunt’ın "Good Woman", Sophia Loren’in "Matrimonio All Italiano", Ornella Muti’nin "Bell Antonio" filmlerindeki kostümlerinin de aralarında olduğu 60’a yakın kıyafet görülebilir. Serginin bir bölümü de kostüm tasarımcısı Piero Tosi anısına, Federico Fellini’nin "Tre Passi Nel Delirio" adlı filminde kullanılan kostümlere ayrıldı.

Sinema ve tiyatro gösterileri için kostümler hazırlayan Annamode Modaevi’nin hikayesi 1946 yılında başlıyor. İkinci Dünya Savaşı’nın bunalımlı yılları geride kalırken, Anna ve Teresa Allegri kardeşlerin çalışmaları, modanın canlanmasında, "Tatlı Hayat-La Dolce Vita" kavramının oluşmasında ve İtalyan Sineması’nın altın döneme girmesinde büyük rol oynuyor. O tarihten itibaren Annamode’nin gösteri dünyasıyla ilişkisi kesintisiz sürüyor. Dünyaca ünlü modaevi, tasarladığı kostümlerle gösteri dünyasının 50 yıllık tarihini de gözler önüne seriyor.
(hürriyet: foto;ornella mutti)

Hiç yorum yok: