Çarşamba

SPIELBERG, HAYAT HİKAYESİNE 300 BİN DOLAR TELİF ÖDEDİ


Yönetmen Steven Spielberg, 16 yıldır Paris’in Charles de Gaulle Havaalanı’nda yaşayan İranlı mülteci Nasseri’nin yaşamını filme çekti ve kendisine 300 bin dolar (450 milyar lira) telif ödedi.

Hiçbir ülkenin kabul etmediği vatansız (haymatlos) Merhan Karimi Nasseri’nin 1988 ağustosu’ndan beri havaalanında geçen yaşam öyküsünün filminde başrolleri Tom Hanks ve Catherine Zeta Jones oynadı. ‘Terminal’ adlı film, Eylül’de İngiltere’de vizyona girecek. Yönetmen Steven Spielberg’in Dreamworks şirketinin Charles de Gaulle postanesindeki hesabına yatırdığı 300 bin dolarla teselli bulan Nasseri, kendisine ‘Sir Alfred Merhan’ denilmesini istiyor. Nasseri’nin izin alıp Paris’teki galaya katılıp katılmayacağı belirsiz.

Havaalanı’ndan çıkamıyor

Bradford Üniversitesi mezunu Nasseri 1970’lerde Şah aleyhtarı eylemlere katıldığından 1976’da Tahran’dan sınırdışı edildi. Annesi İskoç’tu, ama İngiltere’ye kabul edilmedi. Mülteci belgeleri çalındığından 1988’de Belçika’da 4 ay hapis cezasına çarptırıldı. İran’a iadesi için getirildiği Paris’te, ‘vatansızım’ (haymatlos) dedi ve havaalanına sığındı. Evrakı olmadığı için bir daha da burayı terkedemedi. Havaalanında bir bankta yaşayan Nasseri, görevliler eşyalarını çöpe atar diye burayı terkedemiyor.

Telefonlar mağazalardan

Lacoste ceketli Nasseri sabah 05.00’te kalkıyor, şu sıralar Clinton’ın ‘My Life’ kitabını okuyor, mağazalardan kendisine gelen telefonları yanıtlıyor. 1999’da Fransa’nın geçici ikametgah belgesini de reddeden Nasseri’nin artık psikiyatrik desteğe ihtiyacı olduğu söyleniyor.
HÜRRİYET

Hiç yorum yok: