Cuma

'KURTLAR VADİSİ'YLE MUKAYESELİ, MİNİK BİR 'ALACAKARANLIK' ANALİZİ



Uğur Yücel epey bir zamandır polisiye olaylar anlatıyor bize. Ahmet Ümit'in bir öyküsünden çıkan Karanlıkta Koşanlar ile ülkemizde örneği pek görülmeyen bir denemede bulunmuştu. Yeni sezonda ise tür olarak ona yakın ama kadrosu nedeniyle daha popüler bir dizi filme başladı: Alacakaranlık. Yeni yapımın en temel farklılığı Osman Sınav ekolünün yıldızı Kenan İmirzalıoğlu'nun, daha doğrusu Deli Yürek dizisinden bilinen adıyla Yusuf Miroğlu'nun Uğur Yücel ile başrolü paylaşması oldu.

Alaturka polisiye
İlginçlik de asıl o zaman başladı denilebilir. İmirzalıoğlu yüzünden Alacakaranlık ile Osman Sınav'ın yeni dizisi Kurtlar Vadisi karşılaştırılmaya başlandı. Aslına bakılırsa Sınav'ın üslubu böylesi bir karşılaştırmaya pek de uygun değil. Uğur Yücel gibi farklı bir denemeye girdiği söylenemez örneğin. Kurtlar Vadisi'nde en iyi bildiği işi yineliyor, tefrika geleneğine yakın bir öykü anlatıyor; uzun -ağdalı sahne tekrarları yapıyor, öykülerinin kendi dünyası içinde anlamı olan 'raconcu' diyaloglara sahip. Deli Yürek'te Köroğlu benzeri epik özellikler taşıyan, Ferhat ile Şirin gibi bir aşk hikayesi içeren, dış mihraklar ve derin devlet gibi esrarengiz komplo teorilerini 'inanarak' kullanan bir öykü anlatmıştı. Yücel'in Alacakaranlık'ı ise 'sinemaya daha yakın' duruyor, Amerikanvari hareketli bir kamera ve hızlı kurgu anlayışı taşıyor ve sahicilik kaygısı hissediliyor.
Uğur Yücel Urfalı şivesiyle konuşan işkolik bir polisi oynuyor, adı temizliğe ve belki de edebiyata bir gönderme: Tahir Kemal. İmirzalıoğlu başlangıçta gerilimli bir zıtlaşma yaşadıkları yardımcısı rolünde.
Polisiye, kişisel öyküleri öne çıkartan bir tür değil, ama asıl öykünün önüne geçmemesi şartıyla çıkması da beklenir. Zira polisiye türü, ahlaklı bir yaşam için katlanılması gereken güçlükler ve verilmesi gereken ödünlerden de bahseder. Yalnız ve mutsuz polis, türün klişelerindendir.
Yücel, bunu yerel ölçülerde kullanıyor, yan öykülerde erkek kahramanın yeniden mutlu olup olamayacağı sorusu işleniyor. Cinayetler arasında 'aşk çıkmazı' bir başka gerilim olarak 'akıyor'.
Levent Cantek-Popüler Kültür/Milliyet

Hiç yorum yok: