Cumartesi

YENİ SEZONDA TİYATRO OYUNLARI VE YAZARLARI


Tiyatro perdeleri açılıyor. Devlet Tiyatroları, Şehir Tiyatroları, Bakırköy Belediye Tiyatrosu ve özel tiyatrolar yepyeni yapımlarla sezona başlarken sevilen oyunlarını da devam ettiriyorlar

Bu yıl İstanbul Devlet Tiyatrosu ve Şehir Tiyatroları'nın repertuvarları tiyatro seyircisini epey mutlu edeceğe benziyor. Devlet Tiyatroları 10, Şehir Tiyatroları beş yeni oyunla sezona girerken Bakırköy Belediye Tiyatrosu üç yeni oyunu sahnelemeye hazırlanıyor. Yaşar Kemal, Anton Çehov, Sophokles, Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Dürrenmart ve Bertolt Brecht gibi ustaların oyunları sahnede yerini bulacak.

10 yeni yapım...

İstanbul Devlet Tiyatrosu 2004-2005 sezonunda da Taksim Sahnesi, AKM Oda Tiyatrosu ve AKM Aziz Nesin Sahnesi'nde seyircisiyle buluşacak.
10 yeni yapımın yanı sıra geçtiğimiz sezon sahnelenen oyunları da izleme şansına sahibiz Devlet Tiyatroları'nda. Yeni yapımlardan bazılarına bir göz atalım...

Maskeli oyuncular
Toby Wilsher'in yazıp yönettiği "Sersemler Evi"nde Bilge Şen, Mehlika Balkan, Erkan Taşdöğen, Burak Karaman, Mustafa Uğurlu ve Kubilay Karslıoğlu'nu izleyeceğiz. Vücut ve maske tiyatrosu alanında dünya çapında ünlü oyunlar tasarlayan İngiliz yönetmen Toby Wilsher'in "sessiz komedisi" Türkiye'de ilk kez sahnelenecek.

Ahmet Uğurlu başrolde
Berkun Oya'nın yazıp yönettiği "Yangın Duası"nın başrollerinde Ülkü Duru, Ahmet Uğurlu, Ali Atay, Can Uslu ve Tan Tunçağ yer alıyor.

Dans ve müzik şöleni
Mehmet Akan'ın yazıp yönettiği "Bedrettin"de Oya İnci, Burak Şentürk, Simay Küçük, Mahmut Gökgöz, Oktay Korunan, Canberk Uçucu, Hakan Vanlı ve Serap Eyüboğlu rol alıyor. Oyun, geleneksel kültürümüzün meddahlardan, halk ozanlarından, Alevi-Bektaşi ritüellerinden beslenen bir dans ve müzik şöleni olarak sunuluyor.

Çehov'dan güldürü
Anton Çehov'un "Çok Yaşa Komedi" isimli oyununu Işık Kasapoğlu sahneliyor. Semih Sergen, Zafer Algöz ve Zeynep Erkekli'nin rol aldığı oyun Çehov'un kısa güldürülerinden oluşuyor.

Kara komedi: Otopark Cinayetleri
Raşit Çelikezer'in yazdığı "Otopark Cinayetleri"ni Kazım Aksar'ın rejisiyle izleyeceğiz. Oyunda Adnan Biricik, İsmail İncekara, Nişan Şirinyan, Yeşim Gül Aksar ve Emin Olcay rol alıyor.

İşgal mantığı
Vern Sneider'in eserini Şakir Gürzumar sahneliyor. "Çayhane"nin oyuncu kadrosu şu isimlerden oluşuyor: Bülent Emin Yarar, Taner Birsel, Ali Düşenkalkar, Atilla Şendil, Gılman Peremeci, İşdar Gökseven, Umut Demirdelen, Fikret Urucu, Seval Gökçe, Tunç Günbay, Metin Beyen ve Orhan Tetikcan.
Bunların yanı sıra Devlet Tiyatroları'nın yeni sezon programında tiyatro edebiyatının "ilginç yazarlarından" Dürrenmart'ın "Uyarca" isimli oyununu, Türkiye Hollanda ve Fransa ortak yapımı olarak Mehmet Ulusoy rejisiyle sahnelenecek olan "Erasmus ya da Deliliğe Övgü"yü ve "Giordano Bruno"yu da izleyebileceğiz.

"Özel"ler sezona hazır

Özel tiyatrolar da yeni sezonda yeni yapımlarla seyirci karşısına çıkmaya hazırlanıyor. Özellikle kasım ayı itibarıyla hareketlenmeye başlayacak olan özel tiyatrolarda, yeni yapımlar sahneyle buluşacak.

Savaş teması öne çıkıyor
Semaver Kumpanya sezona Işıl Kasapoğlu'nun yönettiği savaş temalı üç oyun ile başlıyor: "Diktat", "Resm-i Geçit" ve "Tetikçi". Ayrıca "Mem ile Zin"in yanı sıra "Murtaza" ve "Onikinci Gece" de bu sezonda perde açmaya devam edecek.

Haluk Bilginer Cimri'de
Oyun Atölyesi sezona, Kemal Aydoğan'ın yönettiği "Othello" ile başlıyor. Bir diğer yeni yapım ise Işıl Kasapoğlu'nun yöneteceği ve başrolünde Haluk Bilginer'i izleyeceğimiz Moliere'in "Cimri"si.

İki yeni oyunla başlıyor
Tiyatro Oyunevi'nin yeni oyunlarından ilki 14. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali'nde sahnelenen, Mahir Günşiray'ın yönettiği "Döne Döne". Diğeri ise sezonun merakla beklenen oyunlarından "Tol".

"Kamelyalı Kadın" Kedi'de
Tiyatro Kedi'nin sezon için kesinleşen yeni yapımı "Kamelyalı Kadın". Oyunun yönetmeni Hakan Altuner. Ayrıca geçtiğimiz sezonun ses getiren oyunu "Yarım Bardak Su"yu da yine sahneleyecek Tiyatro Kedi.

Ali Poyrazoğlu başrolde
Ali Poyrazoğlu Tiyatrosu, Eric Chappell'in "Havada Bulut" oyunuyla sezona başlangıç yapacak. Ali Poyrazoğlu'nun uyarlaması, rejisiyle sahnelenen "Sağlık Olsun"un yanı sıra yine Poyrazoğlu'nun sahneleyeceği ve başrolünü üstleneceği "Mavi Noktalı Elbise" de izleyeceğimiz bir diğer yapım.

Nasrettin Hoca "Kent"te
Kent Oyuncuları'nın 14. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali'nde prömiyerini yapan "İki Hayat Sonra" isimli oyunu yeni sezonda da devam edecek. Bir diğer oyun ise Sönmez Atasoy'un yönettiği "Nasrettin Hoca Dedi ki". Oyunda Müşfik Kenter ve Kadriye Kenter'i izleyeceğiz.

Şehir Tiyatroları'ndan 42 oyun

1 Ekim'de perdelerini açan İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatroları'nda yeni prodüksiyonların yanı sıra geçtiğimiz sezonun yapımları da sahnede yerini bulacak. "Tematik repertuvar" ana başlığı altında 42 oyun izleyeceğiz.

Mevlana ezeli dostunu arıyor
14. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali'nde seyirci ile buluşan "Can Ateşinde Kanatlar" mistik bir oyun. Şems-i Tebrizi'nin kayboluşunun ardından Mevlana'nın bu "ezeli" dostunu arayışını konu alan oyunu S. Bora Seçkin yönetti. Oyunda S. Bora Seçkin ve Yiğit Sertdemir rol alıyor.

İsyan ve aşk
Ekim ayı içerisinde sahnelenecek olan, Sophokles'in yazdığı ünlü "Antigone"u Macit Koper yönetti. Oyunda Aslı Öngören, Taner Barlas, Esin Umulu, Hüseyin Köroğlu, Murat Garipağaoğlu, Ergün Işıldar, Bora Akbaş, Mahperi Mertoğlu, Ayça Telırmak, Semah Tuğsel, Zeki Yıldırım, Tolga Yeter, Erarslan Sağlam, Ümit İmer, Selim Can Yalçın rol alıyor.

Türk edebiyatı sahnede
Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun romanından Tarık Günersel'in uyarladığı ve yönettiği "Kiralık Konak"ta Gökhan Eğilmezbaş, Yeliz Tozan Uysal, Sevinç Erbulak, Toron Karacaoğlu, Meriç Benlioğlu, Cem Uras, Alev Oraloğlu, Aslıhan Kandemir, Doğan Altınel, Berrin Koper, Tarık Şerbetçioğlu, Binnur Şerbetçioğlu ve Naci Taşdöğen rol alıyor.
Şehir Tiyatroları'nda ayrıca prova aşamasında olan Günter Kramer'in yönettiği, Georg Büchner'in yazdığı "Danton'un Ölümü" ve Ahmet Kutsi Tecer'in yazıp Şevket Avşar'ın yönettiği "Köşebaşı" da yakın bir zamanda seyirci ile buluşacak.

Bir Yaşar Kemal, bir Bertolt Brecht

Bakırköy Belediye Tiyatroları 15'inci yılında iki yeni yapımla perdelerini açıyor. Yeni yapımlardan ilki Yaşar Kemal'in yazdığı, Müşfik Kenter'in yönettiği "Teneke". Oyunun müzikleri ise Zülfü Livaneli'ye ait. Diğer yeni oyun ise Bertolt Brecht'in yazdığı, Ali Taygun'un yönettiği "Sezuan'ın İyi İnsanı". Ayrıca geçtiğimiz sezon sadece birkaç kez sahnelenme olanağı bulan, Curzio Malaparte'nin yazdığı, O. Kemal Aydın'ın yönettiği "Kadınlar da Savaşı Yitirdi" seyirciyle buluşacak. Geçtiğimiz sezon sahnelenen "Sihirli Lamba", "Klakson, Borazanlar ve Bırtlar", "Bahar Noktası", "Barış Ormanında Yarış" ve "Harikalar Mutfağı" da tekrar izlenebilecek.
YASEMİN BAY/MİLLİYET

Hiç yorum yok: