Pazar

BÜYÜK BASIN ASIL "ESER SAHİBİ"NİN KİM OLDUĞUNU ANLAMAYA BAŞLIYOR...NİHAYET SENARİSTLERLE DE RÖPORTAJ YAPILIYOR!


İşte bunlardanbiri Sabah gazetesinde yayınlandı...
***

Hangi senarist böyle diziyi bitirir?

Beğenen de beğenmeyen de Kurtlar Vadisi'ni konuşuyor. Türkiye'nin en tartışmalı dizisi hakkında spekülasyonlar bitmiyor. RTÜK'ün bu mafya dizisine 'radikal ayar' yaptığı söyleniyor, derin devletin 'hemen bitirin şu diziyi' ültimatomu verdiği konuşuluyor. Çakır'ın da bu yüzden öldürüldüğü, dizinin biteceği yayıldı ortalığa... Üst üste iki hafta aynı bölüm yayına girince de herkes dizinin biteceğinden iyice emin oldu. Dizinin senaristleri Bahadır Özdener ve Raci Şaşmaz'a merak edilenleri sorduğumuzda "Bu kadar reyting alan, şirketine gecede 4.5 milyon dolar para kazandıran bir diziyi kim bitirmek ister" dediler. Biz onların yalancısıyız!.

* Türkiye'de bir Kurtlar Vadisi tartışmasıdır gidiyor. Millet diziyi ciddiye alıp Çakır için ölüm ilanları vermeye, saygı duruşları yapmaya başladı. Ne oluyor insanlara?

BAHADIR ÖZDENER: İzleyici çok ciddi eğleniyor!

* Eğlenmek için bunlar yapılabilir mi?
ÖZDENER: Tabii! Gazeteye çıkmak için yapıyorlar, çok basit.

* Niye bir mafya dizisi bu kadar izleniyor, herkes onu konuşuyor. Milletçe kan görmeyi mi seviyoruz, nedir?
ÖZDENER: Kurtlar Vadisi'ni 10 senede bir çıkarsak da tutar! Kanla alakası yok, evrensel bir tarafı var. Mafyayla evrenseli yakaladık. Mafyayla ilgili her şeye Türk milleti de, İtalyanı da, Amerikan milleti de bakar; baktı da bugüne kadar. TRT'nin reyting ölçümüne baktığın zaman; Godfather'in yayınladığı gün TRT ilk 50'nin yukarısına çıkıyor, hem de 105'inci gösteriminde! Bu sadece Türk milletiyle özdeşleşmiş bir şey değil. Bilinmeyen bir dünya. Ne oluyor diye merak ediliyor. Ve biz bugüne kadar Kurtlar Vadisi'ni yaparken kimseyi yanıltmadık, kimseyi kandırmadık, arada gerçek doneler verdik.

* Herkes dizideki karakterlerin gerçek dünyadaki bazı insanların yerine konulduğunu iddia ediyor, sizde ısrarla inkar ediyorsunuz, 'yok öyle bir şey' diye. O zaman niye Tombalacı var, niye İplikçi Nedim var? Neden bu kadar benzer ya da yakın isimler kullanıyorsunuz?
ÖZDENER: Biz kişileri anlatmıyoruz, mafyayı anlatıyoruz. O bir sembol.

RACİ ŞAŞMAZ: Türkiye'de yaşanmış olayları anlatıyorsun ve bunları hayal gücüyle destekliyorsun. Ama kimseye demiyorsun ki 'senin hayatını anlatıyoruz.'

* Yani bir etkilenme var...
ŞAŞMAZ: Sinema dediğin oyunlar, numaralar, farklı bakış açıları meselesidir. Burada bakıyorsunuz arşivinize; ne var, ne yapalım? Cinayetin yedi yüz bin usülü var...

* Siz bunları nereden biliyorsunuz peki?
ÖZDENER: Ya biz bunun yüzde 99'unu uyduruyoruz. Yüzde 1'inde de diyoruz ki, 'aa filanca da filanca zaman böyle öldürülmüştü.' Ama her ölüm aslında filme uymaz ki. Çünkü birisi gelir kırmızı ışıkta durur, cama sıkar ve gider. Bu 1.5 saniyelik bir şey. Ama mesele o 1.5 saniyeyi değil. Biz Hiram Abbas'ı öldürmüş oluyoruz bu hesaba göre. Hayır Hiram Abbas böyle öldürülmüş olabilir ama bu 1.5 saniye bizim işimize gelmez ki! Nedim meselesine gelince... "İplikçi Nedim, Nesim Malki'ydi" diyorlar. Hayır hiç alakası yok. Ama biz insanların çözebileceği bir imaj koyduk ona.

Raci Şaşmaz, Bahadır Özdener roportajının tamamını okumak için tıklayınız...

Hiç yorum yok: