Perşembe

YILMAZ ERDOGAN: " FİLMİ BİZİMKİLERE BEĞENDİRMEK ÇOK ZOR"

Yılmaz Erdoğan ile 23. Uluslararası İstanbul Film Festivali’nin jüri üyeleri arasındaki polemik sürüyor. ‘Vizontele Tuuba’ filmiyle festival kapsamındaki yarışmaya katılan Erdoğan’ın, ‘Onlar seyircisiz filme ödül verir’ şeklindeki açıklaması, jüri ile sanatçıyı karşı karşıya getirdi.

Ahmet Uluçay’ın ‘Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak’ adlı filmini ‘En İyi Film’ ödülüne layık bulan jüri, Yılmaz Erdoğan’ın sözlerine ‘Böyle bir tespiti varsa ve sonucun kaçınılmaz olduğunu düşünüyorsa, o zaman festivale katılmasaymış’ diye karşılık verdi. Bu eleştirilere sanatçının yanıtı da sert oldu:

‘Biz kendimizi şampiyonlar liginde görüyoruz, ama onlar görmüyor. ‘Vizontele Tuuba’ 11 ülkede vizyona girdi. 450 bin kişi izledi. Avrupa’da ödül almış filmler daha bu rakama ulaşamadı. 50 bin Avrupalı izlemiş. Bunlar önemli. Türk sinemasında farelerden müsaade alıp kurduğumuz bir salonun bu noktaya gelmesi onur verici. ‘Sanat teması yok’ deniyor. ‘Gişede kazanan kişi, sanatsal yarışı da kazanabilir mi’ deniyor kısacası. 11 ülkede gösterildi, film hakkında çıkan yazıların toplamı üç stat doldurur. Avrupa’daki yazıların çoğu da çok iyi yazılar. Bir tane eleştiren yazı gördüm, o da bizim Türk insanını eleştiren bir yazıydı zaten. Geri kalan yüzde 99’u hep iyiydi. Ama bizimkilere beğendirmek zor tabii.’

(HÜRRİYET)

Hiç yorum yok: