Cumartesi

MÜHÜRLÜ GÜLLER'İN SENARİSTİ ERTAN KURTULAN HİÇBİR GEREKÇE GÖSTERİLMEDEN DİZİNİN YAYININA SON VERİLDİĞİNİ SÖYLEDİ


İSTANBUL - TRT'de arka arkaya yayından kaldırılan diziler ve programlar, 'yönetim değişikliği sonrası TRT, yayın politikasında değişikliğe mi gidiyor?' sorusunu gündeme getirdi. TRT, 'Kasabanın İncisi' ve 'Mühürlü Güller' adlı iki dış yapımı izlenme oranı düşük olduğu gerekçesiyle yayından kaldırırken, kendi bünyesinde ürettiği 'Yuvadan Bir Kuş Uçtu'yu da sonlandırdı.


Yenilerin yerine eskiler
'Kasabanın İncisi' yerine 1991 yapımı 'Issızlığın Ortası' adlı dizi,
'Mühürlü Güller' yerine ise yıllar önce çekilmiş 'Keşanlı Ali Destanı' yayına girdi. 'Kasabanın İncisi' dizisinin yapım şirketi Limon Yapım'dan Hayri Aslan TRT'nin aralarındaki sözleşmenin 33. maddesine dayanıp izlenme oranlarını gerekçe göstererek sözleşmeyi tek taraflı olarak feshettiklerini söylüyor. TRT'nin reytinglerinin zaten düşük olduğunu belirten Hayri Aslan'a göre 'Kasabanın İncisi'nin yerine konan programlar, bu diziden daha yüksek reyting almıyor. 'Kasabanın İncisi'nin benzer diziler arasında ilk yirminin içinde olduğunu belirten Aslan, TRT'yle 26 bölüm üzerinden anlaştıklarını, projenin buna göre tasarlandığını, ama sekizci bölümden sonra dizinin yayınına son verildiğini söylüyor. 6 Ocak'ta yayına giren ve salı günleri yayımlanan 'Kasabanın İncisi', TRT'nin iddialı dizileri arasında yer alıyordu.
'Mühürlü Güller' dizisinin senaristi Ertan Kurtulan ise kendilerine hiçbir gerekçe gösterilmeden dizinin yayınına son verildiği söylüyor. 43 bölümden sonra TRT'den bir faks geldiğini belirten Kurtulan, "Dizinin reytingleri düşmüştü. Bu Popstar Türkiye programından kaynaklanıyordu. Popstar Türkiye bittiği hafta dizinin reytingleri eski haline gelmişti. Dizi genel toplamda 15. sıradaydı. Özellikle yurtdışında benim de anlayamadığım bir şekilde 'Mühürlü Güller' salgını var. Buna rağmen TRT, dizinin yayınına son verdi" diyor.
TRT'nin yeni bir yayın politikası oluşturmaya çalıştığını belirten TRT Genel Müdür Başdanışmanı Cevdet Tellioğlu ise kısa bir yahıt veriyor: "Bizi izlemeye devam edin". Yeni yayın politikasında TRT 2'nin kültür sanat kanalı haline geleceğini, TRT 1'in ise halk televizyonu olarak yayınına devam edeceğini belirtiyor. TRT 2, iki yıldır haber kanalı olarak hizmet veriyordu. Tellioğlu özellikle TRT 1'in de bundan sonra programların reytinglerine daha da fazla önem göstereceğinin ilk sinyalini veriyor: "Tabii ki TRT 1'de izlenirlik düzeyi yüksek, çok seyredilen programlara yer verilecek."
Başdanışman Tellioğlu yeni bir prototip üzerinde çalıştıklarını, sonuçların ise yeni yayın döneminde ortaya çıkacağını söylüyor. Üst düzey bir TRT yetkilisine göre ise gelişmeler son derece normal, kurumdaki yönetim değişikliği yayın politikasına da yansıyacak.
OLKAN ÖZYURT/RADİKAL

Hiç yorum yok: