Salı

14 DİZİNİN BÜTÇESİ AÇIKLANDI....KASABANIN İNCİSİ 270 MİLYAR, HAYALET 70 MİLYAR!

Diziler para basıyor


TRT’de Kasabanın İncisi adlı dizinin yayından kaldırılmasının gerekçesi belli oldu: Bölüm başına 270 milyarlık maliyet. Türk televizyonlarında en düşük dramanın maliyeti haftalık 70 milyarın altına düşmezken, sit-com’lar 40-50 milyara maloluyor. Ancak transferler ve ratingler rakamları katlıyor.

Son yıllarda yerli diziler ekranın en çok izlenen yapımları olurken, haftalık maliyetleriyle de dikkat çekiyorlar. Türk televizyonlarında dramaların maliyeti 70 milyarın altına düşmezken Kurtlar Vadisi’nde olduğu gibi kanalla özel anlaşması olan ve bazı bölümlerin süresi uzun tutulan yapımların maliyeti 200 milyara kadar çıkıyor. Sit-com’lar tek mekanda geçtiği için ortalama 40-50 milyara maloluyor. Ancak Tatlı Hayat’ta olduğu gibi Haluk Bilginer, Türkan Şoray gibi güçlü isimleri kadrosunda bulunduran sit-com’ların maliyeti dramalarla yarışıyor.

Dizilerin maliyetlerini belirleyen en önemli etkenlerden biri de transferler. Çocuklar Duymasın, atv’den Star’a transferiyle listede üçüncü sıraya yükselirken, Hayat Bilgisi de Kanal D’den Show TV’ye geçerek maliyetini katladı. En pahalı dizileri kadrosunda bulunduran Show TV, Kanal D’nin en pahalı dizisi ise 120 milyarla Kınalı Kar oldu.

Çeyrek trilyonluk dizi

TRT yönetimi, başrollerinde Yelda Reynaud, Fikret Kuşkan, Ali Sürmeli ve Özay Feicht’in rol aldığı diziye, haftalık 270 milyar ödüyordu. Bu yüksek maliyet nedeniyle 6 Ocak’ta yayına başlayan dizi, 26 bölümlük anlaşması olmasına rağmen sekizinci bölümde yayından kaldırıldı.

Lider Kurtlar Vadisi

TRT’nin aksine özel kanallarda yayınlanan dizilerin maliyetini ve yapımcıların karını, reytingleri belirliyor. Reytingi yüksek olan dizilerin maliyeti haftada 200 milyar sınırına dayanıyor. En pahalı diziler listesinde Kasabanın İncisi’nin yayından kaldırılmasıyla, zirveye Kurtlar Vadisi yerleşti.

Yeni diziler daha ucuz

Yeni dizilerin maliyeti düşük olurken, izlenme oranlarıyla birlikte fiyatlar da artıyor. Bu nedenle geçtiğimiz hafta başlayan Hayalet listede en alt sırada yer alıyor.

(Hürriyet-Kelebek)

Hiç yorum yok: