Çarşamba

AMERİKA'DA KORSAN CD DAHA VAHİM BOYUTTA; FİLM VİZYONA GİRMEDEN 2 HAFTA ÖNCE KORSANI ÇIKIYOR!

Time dergisi korsan filmleri konu alan geniş bir dosya hazırladı. Dosyada büyük film şirketlerinin bu konuyla ilgili görüşleri yer alırken filmlerin tezgâha düşme serüvenleri de anlatılıyor. 2003 yılı içinde ABD'de 50 önemli film, vizyona girmeden önce binlerce insan tarafından izlendi. Film şirketlerini büyük zarara uğratan bu korsan VCD veya DVD çılgınlığının iki kaynağı var. Bütün filmlerin gösterime girmeden DVD'sini edinme olanağı olan akademi üyeleri ve prodüksiyonda görev alan yüzlerce kişiden biri... Film, bir kere dışarı sızdıktan sonra ya internet üzerinden kolayca indirilebilecek şekilde sanal âleme yayılıyor ya da korsan DVD-VCD olarak tüm dünyada satışa çıkıyor.
Warner Bros. sözcüsü, geçen yıllarda filmlerin gösterime girdiği günden 48 saat sonra korsan kopyalarının bulunabildiğini ama şu sıralar bazı filmlerin gösterime girmeden 2 hafta önce bile insanlara ulaşabildiğini belirtti.
Time dergisi, özellikle filmlerin ABD'den tüm dünyaya uzanan korsan kopya serüvenini araştırdı ve aşamalarını şöyle sıraladı:
1- Filmin bir kopyası filme rahatlıkla ulaşabilen Akademi üyeleri tarafından dışarıya sızdırılıyor.
2- Bir grup insan filmi kendi logolarıyla pazara sunuyor. 3- Genel olarak Rusya'da veya Asya'da çoğaltılıyor. Çin'de satılan filmlerin yüzde 75'i korsan VCD film ve Tayland'da görüntü kalitesi iyi olan DVD'ler 1 dolara satılıyor. 4- Çoğu insan nereden geldiğini bilmediği birçok filmi düşük bir fiyata herhangi bir tezgâhtan veya dükkândan satın alıyor.
(Radikal'den kısaltma))

Hiç yorum yok: